In tijden van crisis; een ernstige ziekte, verlies, ontslag worden onze gebruikelijke routines verstoord. Het stellen van grote vragen in deze tijden als, wat heeft het allemaal voor zin en wat doet er toe is niet meer dan normaal. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen tijdens de huidige pandemie hun carrière heroverwegen.
Maar is dit het juiste moment?
De situatie nu op de arbeidsmarkt kan bedreigend aanvoelen. En zoals aangetoond: bedreigende situaties laten ons handelen vanuit ons overlevingsinstinct en dat maakt ons vaak wat conservatief in ons doen en laten. Je zou kunnen zeggen, het tegenovergestelde van wat nodig is als we een carrièreverandering overwegen.
Hoe kunnen we ons verlangen om een carrièreswitch of een loopbaanstap te maken in evenwicht brengen met onze gevoel van overleving?
Niemandsland
Het kenmerk van het proces van carrièreverandering is: je weet dat de huidige baan niet meer past, maar je weet nog niet wat je wilt in de toekomst.
Kortom: ‘het oude doet het niet meer voor je, het nieuwe is er nog niet’
Niemandsland kan een land zijn waar veel emoties wonen. Heen en weer gaan tussen ‘vasthouden’ en ‘loslaten’. En het is een lastige én noodzakelijke fase in het proces. Het stelt je in staat veel emoties en tegenstijdige verlangens te verwerken. Opruimen en schoonmaken waardoor de mist kan optrekken en je nieuwe opties en mogelijkheden gaat zien, die je eerder niet had kunnen bedenken.
De huidige crisis zal deze tussenstaat voor velen van ons waarschijnlijk verlengen. Hoewel soms frustrerend zegt Bill Bridges: ‘We hoeven ons niet defensief te voelen over deze schijnbaar onproductieve time-out op keerpunten in ons leven…In de schijnbare doelloze activiteit van onze tijd alleen, doen we belangrijke innerlijke zaken.’
Netwerken met mensen met wie je ooit n hechte band had
Netwerken is dan wel een echte ‘contactsport’ je kan het gedurende Corona gewoon door laten gaan online.
Leg eens contact met mensen met wie je ooit een hechte band had. In een onderzoek werd aan meer dan 200 leidinggevenden gevraagd om opnieuw contact te leggen met dergelijke mensen en informatie en advies te verzamelen dat hen zou kunnen helpen bij een belangrijk werkproject. De leidinggevenden meldden dat het advies dat ze uit deze contacten, die ze uit het oog waren verloren, gemiddeld waardevoller en nieuwer was dan wat ze verkregen uit hun actievere relaties.
Praat, geef ondertiteling bij je gedachten en overwegingen
Uit een Working Identity-onderzoek van Herminia Irbarra, professor of organizational behavior at London Business school blijkt dat: Eenzame introspectie over een carrièreverandering brengt in de regel niet die loopbaanvervulling die je zoekt. De kans is groot dat je vast komt te zitten in dagdromen.
Zelfreflectie, hardop uitgesproken, werkt.
Alleen al het vertellen van je verhaal over wat je wilt of waarom je een verandering wilt, kan je denken verduidelijken en kan je vooruit helpen bijvoorbeeld in een groep met gelijkgestemden.
En met een beetje initiatief en creativiteit kun je manieren vinden om jezelf hardop uit te spreken door wandelingen te plannen met een goede luisteraar, door te werken met een loopbaancoach, door zelf een zoomgroep te initiëren en te organiseren.
Uiteindelijk, als het gaat om het opnieuw uitvinden van je carrière in deze tijd van pandemie: de tijd om aan de slag te gaan is nu – maar net zoals dat bij een ernstige ziekte geldt: doe het niet alleen. In dit artikel lees je daar wat meer over.