Rouw is een onvoorspelbaar en onvermijdelijk onderdeel van het leven. Rouwen is als ademen, maar we doen alsof we onze adem moeten inhouden. Het is een natuurlijk proces en als je doet alsof je het niet hoeft te doen of dat het niet bestaat, zul je uiteindelijk stikken of flauwvallen.” Voor onze eigen gezondheid moeten we rouwen niet stoppen of uitstellen.

 

Hoewel we het niet allemaal in de hand hebben, kunnen we maatregelen nemen om het beheersbaar te maken terwijl we andere verplichtingen nakomen.

Verdriet is onmogelijk te plannen en kan als een wilde wind ons in veel emotionele richtingen brengen. Rouwen gaat niet lineair als een soort stappenplan: eerst dit verwerken, dan dat. Met deze kennis klinkt het waarschijnlijk vreemd om een ​​soort “rouwschema” op te stellen.

We kunnen er echt baat bij hebben om kleine tijdvensters te maken om te rouwen in onze drukke dagen. Dit betekent niet dat je verdriet aan en uit moet zetten; het is meer alsof we onszelf een korte tijd volledig laten onderdompelen in die diepe gevoelens, misschien voor, na of zelfs tijdens onze werkdag.

In plaats van weken of maanden stil te zitten, het je opkrullen in je bed, gun jezelf elke dag een bepaalde hoeveelheid tijd om te rouwen en stil te staan. En als die tijd om is, ga je naar de andere kant. En – En.

    • Dit kan zo simpel zijn als 30 minuten per dag of jezelf toestaan ​​om twee of drie dagen te rouwen. Zodra die tijd om is, kom je weer in beweging. Want de snelste manier om weer in de routine te komen, is door je routine aan te houden.

Deze methode kan er ook voor zorgen dat verdriet, woede of andere verterende emoties niet overkoken als je je hoofd koel moet houden.

 “Ik merkte dat het zo nuttig was om toegewijde, opzettelijke tijd opzij te zetten om de pijn van het verlies dat ik ervoer te voelen”, zegt Carola. “Dit varieerde elke dag, maar ik wist dat als ik de tijd niet zou plannen, het verdriet op de een of andere manier een uitweg zou vinden.”

    • Sta jezelf toe om te huilen. Onderzoek toont aan dat de tranen die we vergieten als we verdrietig zijn, een andere chemische samenstelling hebben dan tranen bij het snijden van uien, omdat ze giftige stoffen bevatten die ons lichaam moet uitstoten.
    • Sta jezelf de vele intense en tegenstrijdige emoties toe die je kunt voelen. Stel jezelf gerust dat dat normaal is en dat je stemming van uur tot uur en zelfs in minuten kan veranderen.
    • Verhoog de zelfzorg gedurende deze tijd – je merkt misschien dat je daar al een tekort aan had en je kunt beginnen met het introduceren van gezondere gewoonten in je leven.

We kunnen proberen herinneringen aan onze overleden dierbaren buiten te sluiten terwijl we aan het werk zijn, zodat we de focus niet verliezen, maar als we hun essentie in de buurt hebben, kunnen we ons echt verbonden voelen met hen en met het belangrijke proces van rouw. Mensen proberen vaak het verlies te vergeten, maar dat is gewoon niet mogelijk

    • Vind tijd voor rouwondersteuning, zelfs als je schema (over)vol uitziet.

Sommige mensen hebben moeite om een ​​balans te vinden tussen rouwen en werken, omdat ze het gevoel hebben dat ze echt geen tijd hebben om te rouwen.

“Ik voelde me constant verplicht om mijn team te helpen en er voor mijn klanten te zijn”, zegt Donna. “Ik was eerst in ontkenning en wilde in het werk duiken om mijn geest bezig te houden. Ik realiseerde me al snel dat ik mezelf of mijn werk geen plezier deed door mijn verdriet niet aan te pakken. Maar ik had geen tijd.”

Tenminste, dat voelde zij eerst, maar ze ontdekte dat ze echt tijd had – vroeg in de ochtend, voordat het werk begon. “Zelfs met mijn gekke schema kon ik elke week voor het werk toegang krijgen tot rouwverwerking”, zegt ze.

Ongeacht de omstandigheden is rouwen een uitdaging, simpelweg omdat onze moderne cultuur er niet veel ruimte voor biedt. We leven in een samenleving die van ons verwacht dat we altijd gelukkig zijn [en] productief ten koste van onszelf.

Herinner jezelf eraan dat het oké is om mens te zijn. Het is oké om te voelen en het is oké om te rouwen. Blijf erover praten en blijf het voelen. Dit is jouw moment om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

 

Ps: Wie weet ook interessant voor je om te lezen ons korte artikel over kanker (waar ook rouw een rol speelt) en eenzaamheid & je moet het zelf doen, maar niet alleen.