Levender https://www.levender.nl/ dé plek voor verwerken én werken Thu, 20 Jan 2022 10:27:38 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.levender.nl/wp-content/uploads/2020/08/cropped-favicon_levender-01-32x32.png Levender https://www.levender.nl/ 32 32 Er wordt ons verteld dat geluk in het buitengewone zit https://www.levender.nl/patronen/geluk-zit-in-het-buitengewone/ https://www.levender.nl/patronen/geluk-zit-in-het-buitengewone/#respond Tue, 16 Nov 2021 11:50:36 +0000 https://www.levender.nl/?p=115258 Het bericht Er wordt ons verteld dat geluk in het buitengewone zit verscheen eerst op Levender.

]]>

Er wordt ons verteld dat geluk in het buitengewone zit. Het is op een Caribische ligstoel, in de bestuurdersstoel van een luxe auto, in een duur gouden horloge, kijkend naar de zonsopgang vanaf Machu Picchu. We streven, reiken, duwen, schieten voor meer. ‘Genoeg’ is een bewegend doel dat we nooit helemaal bereiken.

Steeds meer zin krijg ik (@Karin) de laatste tijd in ‘gewoon’! Het woord spreekt me aan, het geeft me een soort van ontspanning. ‘Gewoon, ah lekker’. Als een soort tegenhanger van ’buitengewoon’, ‘bijzonder’. Buitengewoon moeten zijn, buitengewoon presteren, buitengewone ervaringen. Ik kom er steeds weer achter hoe vermoeiend en ontmoedigend dat voor me is en het geeft me nogal wat druk en spanning.

We zien het ook veelvuldig bij deelnemers aan programma’s van levender. Het gevoel niet genoeg te zijn, niet buitengewoon genoeg te zijn. Streven naar beter, streven naar meer. Opgejaagd en nerveus van binnen. Ik zei al langer ik heb geen bucket list maar een fucked list, maar ja, zeggen en het echt zo ervaren…

  • Gewoon: 1) Alledaags 2) Banaal 3) Conventioneel 4) Courant 5) Daags 6) Dagelijks 7) Domweg 8) Door ervaring vertrouwd 9) Eenvoudig 10) Eenvoudigweg 11) Gangbaar 12) Gebruikelijk 13) Gemeen 14) Gemiddeld 15) Gewend 16) Gewend aan 17) Laag-bij-de-gronds 18) Naar de regel 19) Niet bijzonder 20) Niet eigenaardig
   Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Gewoon/1

Gedesillusioneerd zijn over je dagelijks leven is de standaard geworden, zo lijkt het. De hersenen zijn van nature negatief ingesteld. Ze zoomen in op alles wat er dagelijks misgaat. Ze wijzen je eerst op de valkuilen en de roofdieren voordat ze uitkomen op het positieve. Je kan het je hersenen niet aanrekenen, ze doen hun best om je leven te redden. Maar je kan ze wel heropvoeden. ‘Breinboetseren’ noemen Bettina en ik dat, want ze zijn van een wonderbaarlijke plasticiteit.

‘Als we met onze vingertoppen langs het buitengewone, zeer ongemakkelijke psychologische fenomeen strijken, de ‘hedonische tredmolen’ genaamd, betekent dat, na een golf van vreugde, ons geluksniveau terugkeert naar de basislijn van vóór de ‘extra’ gebeurtenis. Volgens Catherina Gray in het boek ‘The unexpected joy of the ordinary’

‘Doe maar gewoon (normaal) dan doe je al gek genoeg.’ Het lijkt voor mij een hele andere lading en betekenis te krijgen. Gewoon doen is ook zo gek nog niet.

Ps: Wie weet ook interessant om te lezen een kort artikel over de innerlijke criticus aan het werk. Een pusher die je kan laten denken en voelen dat je ‘buitengewoon’ moet zijn, doen en handelen.

 

 

Het bericht Er wordt ons verteld dat geluk in het buitengewone zit verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/patronen/geluk-zit-in-het-buitengewone/feed/ 0
Werken tijdens de rouw: hoe rouw je als je aan het werk bent? https://www.levender.nl/carriere/werken-tijdens-de-rouw/ https://www.levender.nl/carriere/werken-tijdens-de-rouw/#respond Fri, 24 Sep 2021 13:32:56 +0000 https://www.levender.nl/?p=115232 Het bericht Werken tijdens de rouw: hoe rouw je als je aan het werk bent? verscheen eerst op Levender.

]]>

Rouw is een onvoorspelbaar en onvermijdelijk onderdeel van het leven. Rouwen is als ademen, maar we doen alsof we onze adem moeten inhouden. Het is een natuurlijk proces en als je doet alsof je het niet hoeft te doen of dat het niet bestaat, zul je uiteindelijk stikken of flauwvallen.” Voor onze eigen gezondheid moeten we rouwen niet stoppen of uitstellen.

 

Hoewel we het niet allemaal in de hand hebben, kunnen we maatregelen nemen om het beheersbaar te maken terwijl we andere verplichtingen nakomen.

Verdriet is onmogelijk te plannen en kan als een wilde wind ons in veel emotionele richtingen brengen. Rouwen gaat niet lineair als een soort stappenplan: eerst dit verwerken, dan dat. Met deze kennis klinkt het waarschijnlijk vreemd om een ​​soort “rouwschema” op te stellen.

We kunnen er echt baat bij hebben om kleine tijdvensters te maken om te rouwen in onze drukke dagen. Dit betekent niet dat je verdriet aan en uit moet zetten; het is meer alsof we onszelf een korte tijd volledig laten onderdompelen in die diepe gevoelens, misschien voor, na of zelfs tijdens onze werkdag.

In plaats van weken of maanden stil te zitten, het je opkrullen in je bed, gun jezelf elke dag een bepaalde hoeveelheid tijd om te rouwen en stil te staan. En als die tijd om is, ga je naar de andere kant. En – En.

  • Dit kan zo simpel zijn als 30 minuten per dag of jezelf toestaan ​​om twee of drie dagen te rouwen. Zodra die tijd om is, kom je weer in beweging. Want de snelste manier om weer in de routine te komen, is door je routine aan te houden.

Deze methode kan er ook voor zorgen dat verdriet, woede of andere verterende emoties niet overkoken als je je hoofd koel moet houden.

 “Ik merkte dat het zo nuttig was om toegewijde, opzettelijke tijd opzij te zetten om de pijn van het verlies dat ik ervoer te voelen”, zegt Carola. “Dit varieerde elke dag, maar ik wist dat als ik de tijd niet zou plannen, het verdriet op de een of andere manier een uitweg zou vinden.”

  • Sta jezelf toe om te huilen. Onderzoek toont aan dat de tranen die we vergieten als we verdrietig zijn, een andere chemische samenstelling hebben dan tranen bij het snijden van uien, omdat ze giftige stoffen bevatten die ons lichaam moet uitstoten.
  • Sta jezelf de vele intense en tegenstrijdige emoties toe die je kunt voelen. Stel jezelf gerust dat dat normaal is en dat je stemming van uur tot uur en zelfs in minuten kan veranderen.
  • Verhoog de zelfzorg gedurende deze tijd – je merkt misschien dat je daar al een tekort aan had en je kunt beginnen met het introduceren van gezondere gewoonten in je leven.

We kunnen proberen herinneringen aan onze overleden dierbaren buiten te sluiten terwijl we aan het werk zijn, zodat we de focus niet verliezen, maar als we hun essentie in de buurt hebben, kunnen we ons echt verbonden voelen met hen en met het belangrijke proces van rouw. Mensen proberen vaak het verlies te vergeten, maar dat is gewoon niet mogelijk

  • Vind tijd voor rouwondersteuning, zelfs als je schema (over)vol uitziet.

Sommige mensen hebben moeite om een ​​balans te vinden tussen rouwen en werken, omdat ze het gevoel hebben dat ze echt geen tijd hebben om te rouwen.

“Ik voelde me constant verplicht om mijn team te helpen en er voor mijn klanten te zijn”, zegt Donna. “Ik was eerst in ontkenning en wilde in het werk duiken om mijn geest bezig te houden. Ik realiseerde me al snel dat ik mezelf of mijn werk geen plezier deed door mijn verdriet niet aan te pakken. Maar ik had geen tijd.”

Tenminste, dat voelde zij eerst, maar ze ontdekte dat ze echt tijd had – vroeg in de ochtend, voordat het werk begon. “Zelfs met mijn gekke schema kon ik elke week voor het werk toegang krijgen tot rouwverwerking”, zegt ze.

Ongeacht de omstandigheden is rouwen een uitdaging, simpelweg omdat onze moderne cultuur er niet veel ruimte voor biedt. We leven in een samenleving die van ons verwacht dat we altijd gelukkig zijn [en] productief ten koste van onszelf.

Herinner jezelf eraan dat het oké is om mens te zijn. Het is oké om te voelen en het is oké om te rouwen. Blijf erover praten en blijf het voelen. Dit is jouw moment om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

 

Ps: Wie weet ook interessant voor je om te lezen ons korte artikel over kanker (waar ook rouw een rol speelt) en eenzaamheid & je moet het zelf doen, maar niet alleen.

 

 

Het bericht Werken tijdens de rouw: hoe rouw je als je aan het werk bent? verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/carriere/werken-tijdens-de-rouw/feed/ 0
Kanker & Eenzaamheid https://www.levender.nl/kanker/eenzaamheid-kanker/ https://www.levender.nl/kanker/eenzaamheid-kanker/#respond Tue, 24 Nov 2020 16:28:56 +0000 https://www.levender.nl/?p=114560 Het bericht Kanker & Eenzaamheid verscheen eerst op Levender.

]]>

 📌 Eenzaamheid tijdens en na kanker

📌 Jong en oud

📌 Tijdens behandeling

📌 Na behandeling

📌 Lang na behandeling  

Een onderwerp wat eigenlijk in ieder gesprek met mensen met/na kanker wel langskomt is eenzaamheid.

Hoe werkt het in je sociale kring?

Er zijn mensen die een partner hebben, een gezin, veel vrienden.  Collega’s, sportmaatjes. En toch… Het hebben van kanker, de behandelingen ondergaan en ook het hele proces van jezelf opnieuw uitvinden erná is een alleen-weg.

Er zijn mensen die je willen helpen tijdens jouw proces rondom kanker.

Adviezen willen geven.

Je op willen beuren.

Zeggen dat je positief moet zijn en blijven.

Maar ondertussen voel jij je van binnen heel … alleen…. Eenzaam. Soms leeg.

Contact met lotgenoten?

Sommige mensen zoeken contact met lotgenoten en ervaren dat als heel prettig. Er is herkenning en erkenning. Anderen hebben totaal geen behoefte aan het horen van de verhalen van anderen. Hebben daar geen ruimte voor of het roept juist angst op.

Ieder mens is zo verschillend en zo eigen in de manier waarop je omgaat met de ziekte en herstel. En vrijwel iedereen ervaart eenzaamheid in meer of mindere mate.

Eenzaamheid is heel normaal als je te maken hebt met kanker

Wat we (@KarinTibben en ik @BettinaSari) steeds weer merken is hoe prettig mensen het vinden om te horen dat het ‘heel normaal is’, het gevoel van eenzaamheid.

Dat je niet de enige bent. En dat het vaak ook niets te maken heeft met de mensen om je heen. Ze kúnnen je niet begrijpen, invoelen wat jij voelt. Hoe graag ze ook willen.

Wat wél werkt voor velen is om een setting te vinden, bijvoorbeeld met een professional, waarin je gelegenheid krijgt om stil te staan bij hoe jíj́ de dingen wilt doen. Wat voor jóu belangrijk is. Om van hieruit weer jouw leven vorm te geven. 

‘Je moet het zélf doen. Maar niet alleen…..’

ps Bang, Boos, Blij, Bedroefd: dit artikel gaat over ‘bang’

 

Het bericht Kanker & Eenzaamheid verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/kanker/eenzaamheid-kanker/feed/ 0
Angst na kanker, wie zit er aan het roer? https://www.levender.nl/kanker/het-bootje/ https://www.levender.nl/kanker/het-bootje/#respond Mon, 07 Sep 2020 13:07:07 +0000 https://www.levender.nl/?p=113547 Het bericht Angst na kanker, wie zit er aan het roer? verscheen eerst op Levender.

]]>

Je kan het leven zien als jezelf, varend in een bootje.

Op jouw bootje bevinden zich onder andere: je talenten, je waarden, je herinneringen, je emoties en gevoelens (angst, verdriet, blijheid, boosheid)

Hoe je bootje te varen na kanker?

 

De bagage op jouw bootje

Na de diagnose en behandeling voor kanker (bij jezelf of bij een dierbare) maken Angst en Onzekerheid deel uit van de bagage op jouw bootje.

 

Niet overboord

Je kan deze gevoelens niet overboord gooien, hoe graag je dat op veel momenten ook zou willen. ‘Ik wil af van mijn angst dat de kanker terugkomt. Ik wil niet meer onzeker zijn over mijn toekomst’. Angst en Onzekerheid zijn er, en ze blijven.

 

Goed nieuws

Het goede nieuws is wel dat je kan regelen op welke plek deze gevoelens zich bevinden in jouw bootje.    Als ze aan het roer staan, het stuur in handen hebben, kunnen ze je bootje kanten op laten varen waar jij niet wilt zijn…

Jij kan leren om te zorgen dat Angst en Onzekerheid áchterin het bootje zitten. Ze zijn er, op gepaste afstand. Jijzelf aan het stuur, varend naar waar jij wil zijn…

 

Het roer overnemen

Er zijn momenten dat angst en onzekerheid je bespringen en het roer overnemen.

 • In de periode van controles bijvoorbeeld.
 • Of als je iets voelt in je lichaam.

Dan zit er niks anders op dan het uithouden met de angst en onzekerheid, voor een bepaalde periode. Wachten tot het over is en een balans vinden tussen ‘je gevoelens toelaten voor een paar minuten’ en ‘afleiding zoeken’.

Stripboeken, chocoladetaart en films kijken als legitieme copingstrategie.  Tijdelijk, dat dan weer wel.

 

 • angstsymptomen na kanker komen voor in het spectrum van een normale reactie tot een aanpassingsstoornis tot een angststoornis volgens de DSM-5. Bron: ‘Psychologische patientenzorg in de oncologie, handboek voor professionals’

 

Het bericht Angst na kanker, wie zit er aan het roer? verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/kanker/het-bootje/feed/ 0
Je carrière opnieuw uitvinden in tijden van Corona https://www.levender.nl/carriere/je-carriere-opnieuw-uitvinden-in-tijden-van-corona/ https://www.levender.nl/carriere/je-carriere-opnieuw-uitvinden-in-tijden-van-corona/#respond Tue, 28 Jul 2020 14:30:47 +0000 https://www.levender.nl/?p=113288 Het bericht Je carrière opnieuw uitvinden in tijden van Corona verscheen eerst op Levender.

]]>

In tijden van crisis; een ernstige ziekte, verlies, ontslag worden onze gebruikelijke routines verstoord. Het stellen van grote vragen in deze tijden als, wat heeft het allemaal voor zin en wat doet er toe is niet meer dan normaal. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen tijdens de huidige pandemie hun carrière heroverwegen.

 

Maar is dit het juiste moment?

De situatie nu op de arbeidsmarkt kan bedreigend aanvoelen. En zoals aangetoond: bedreigende situaties laten ons handelen vanuit ons overlevingsinstinct en dat maakt ons vaak wat conservatief in ons doen en laten. Je zou kunnen zeggen, het tegenovergestelde van wat nodig is als we een carrièreverandering overwegen.

Hoe kunnen we ons verlangen om een carrièreswitch of een loopbaanstap te maken in evenwicht brengen met onze gevoel van overleving?

Niemandsland

Het kenmerk van het proces van carrièreverandering is: je weet dat de huidige baan niet meer past, maar je weet nog niet wat je wilt in de toekomst.

Kortom: ‘het oude doet het niet meer voor je, het nieuwe is er nog niet’

Niemandsland kan een land zijn waar veel emoties wonen. Heen en weer gaan tussen ‘vasthouden’ en ‘loslaten’. En het is een lastige én noodzakelijke fase in het proces. Het stelt je in staat veel emoties en tegenstijdige verlangens te verwerken. Opruimen en schoonmaken waardoor de mist kan optrekken en je nieuwe opties en mogelijkheden gaat zien, die je eerder niet had kunnen bedenken.

De huidige crisis zal deze tussenstaat voor velen van ons waarschijnlijk verlengen. Hoewel soms frustrerend zegt Bill Bridges: ‘We hoeven ons niet defensief te voelen over deze schijnbaar onproductieve time-out op keerpunten in ons leven…In de schijnbare doelloze activiteit van onze tijd alleen, doen we belangrijke innerlijke zaken.’

Netwerken met mensen met wie je ooit n hechte band had

Netwerken is dan wel een echte ‘contactsport’ je kan het gedurende Corona gewoon door laten gaan online.

Leg eens contact met mensen met wie je ooit een hechte band had. In een onderzoek werd aan meer dan 200 leidinggevenden gevraagd om opnieuw contact te leggen met dergelijke mensen en informatie en advies te verzamelen dat hen zou kunnen helpen bij een belangrijk werkproject. De leidinggevenden meldden dat het advies dat ze uit deze contacten, die ze uit het oog waren verloren, gemiddeld waardevoller en nieuwer was dan wat ze verkregen uit hun actievere relaties.

Praat, geef ondertiteling bij je gedachten en overwegingen

Uit een Working Identity-onderzoek van Herminia Irbarra, professor of organizational behavior at London Business school blijkt dat: Eenzame introspectie over een carrièreverandering brengt in de regel niet die loopbaanvervulling die je zoekt. De kans is groot dat je vast komt te zitten in dagdromen.

Zelfreflectie, hardop uitgesproken, werkt.

Alleen al het vertellen van je verhaal over wat je wilt of waarom je een verandering wilt, kan je denken verduidelijken en kan je vooruit helpen bijvoorbeeld in een groep met gelijkgestemden.

En met een beetje initiatief en creativiteit kun je manieren vinden om jezelf hardop uit te spreken door wandelingen te plannen met een goede luisteraar, door te werken met een loopbaancoach, door zelf een zoomgroep te initiëren en te organiseren.

 

Uiteindelijk, als het gaat om het opnieuw uitvinden van je carrière in deze tijd van pandemie: de tijd om aan de slag te gaan is nu – maar net zoals dat bij een ernstige ziekte geldt: doe het niet alleen. In dit artikel lees je daar wat meer over. 

Het bericht Je carrière opnieuw uitvinden in tijden van Corona verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/carriere/je-carriere-opnieuw-uitvinden-in-tijden-van-corona/feed/ 0
Kop d’r veur… https://www.levender.nl/patronen/kop-dr-veur/ https://www.levender.nl/patronen/kop-dr-veur/#respond Thu, 05 Dec 2019 15:37:38 +0000 https://www.levender.nl/?p=109683 Het bericht Kop d’r veur… verscheen eerst op Levender.

]]>

Kop d’r veur

Onlangs, in een training Persoonlijk Leiderschap die ik gaf, hoorde ik deze uitdrukking van een deelnemer: ‘Kop d’r veur’. Bekend voor mensen uit het Noorden en/of Oosten van ons land. Dus ook voor mij, geboren in Drenthe.

En meteen voelde ik mijn ooit zo vertrouwde ‘kop d’r veur’ patroon in mijn lichaam.

 

Alles waar ik aan begon maakte ik af

Kaken flink aangespannen, ogen op alert, spieren aanspannen, ja hoor daar was ie. Dat het niet comfortabel voelde is een understatement. En weet, ik heb jaren zo geleefd, vanuit dit patroon. Sjonge, wat heeft het me veel gebracht! Alles waar ik aan begon maakte ik af. Een HBO-opleiding die ik vanaf dag 1 eigenlijk niks aan vond? Hup ‘Kop d’r veur’ en na 4 jaar was het diploma op zak.

Carriëre maken ipv rouwen

De relatie met mijn jeugdliefde liep na 13 jaar stuk, verdrietig zijn of iets van ruimte om emoties te voelen? Hoe bedoel je? Ik ging natúúrlijk’ meteen door. Mijn ‘kop d’r veur’ patroon zorgde ervoor dat ik -in plaats van te rouwen over dit verlies- het voor elkaar kreeg dat ik promotie maakte naar een pittige managementfunctie. ‘Wauw van harte gefeliciteerd Karin!’ Hoorde ik om me heen. En ondertussen…. oh wat voelde ik me ongelukkig.

Tanden op elkaar

 Het ‘Kop d’r veur’ of zonder dialect ‘t ‘Tanden op elkaar’ patroon is een hardnekkige, zoals patronen dat kunnen zijn. En het is er eentje die niet zo aardig en liefdevol is voor jezelf, ben ik achter gekomen.

Als je te maken krijgt met kanker hoor je vast ook weleens, of wie weet zeg jij dat wel tegen jezelf: ‘Knokken’ ‘Het gevecht aangaan’ ‘Sterk zijn’. Herkenbaar?

Laatst hoorde ik een cliënte zeggen die midden in haar chemobehandelingen zit: “ik heb nog geen traan gelaten”. Het werd haar en mij duidelijk dat het ‘knok-patroon’ het helemaal had overgenomen. Ze knokte tegen de kanker, met zichzelf en tegelijkertijd knokte ze met haar echtgenoot. Al dagen hadden ze ruzie. Hierdoor sliep ze sinds een paar nachten niet meer thuis sliep, maar bij haar broer.

Van knokken naar verbinding

Ze vertelde me feitelijk de situatie. Op het moment dat ik zei: ‘Het is ook allemaal niet niks, zo’n ongenode gast als kanker in jullie huis’ gebeurde er iets… Daar brak heel even een gaatje door de ‘tanden op elkaar-dam’ en kwamen er een paar tranen. Heel even maar. Heel even was er een zachte zucht, een opening.

Vanuit deze opening kon ze de dag erna haar man weer ontmoeten en hadden ze een gesprek. Zo ontstond er verbinding en konden ze samen zijn, terwijl de chemo ‘knokt’ tegen de kanker.

Dank aan ‘kop d’r veur’ 

Afsluitend voor nu: Dank ‘kop d’r veur’ -patroon voor alles wat je me gebracht hebt. Ik ervaar steeds vaker de essentiële kracht in mezelf, zodat jij wat vaker op vakantie kunt.

Het bericht Kop d’r veur… verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/patronen/kop-dr-veur/feed/ 0
Practice what you preach https://www.levender.nl/angst/practice-what-you-preach-en-eet-een-appel/ https://www.levender.nl/angst/practice-what-you-preach-en-eet-een-appel/#respond Tue, 01 Oct 2019 11:02:03 +0000 https://www.levender.nl/?p=34135 Het bericht Practice what you preach verscheen eerst op Levender.

]]>

Bettina Blogt:
Over ‘Practice what you preach’

De afgelopen weken staat mijn leven in het teken van ‘Practice what you preach’ of ‘Walk your talk’. Zo vlak voor de lancering van onze website van levender, bemerk ik hoe ik uit mijn comfortzone stap. En hiermee zichtbaar word in wie ik ben en waar ik voor sta…

 

Reptielbrein

Een spannend avontuur waar ik helemaal achtersta en voor ga en dat me wakker houdt…. Het overlevingsdeel van mijn brein (reptielbrein) staat voortdurend ‘aan’ en geeft signalen aan mijn lichaam alsof er groots gevaar dreigt door zo zichtbaar te worden en mijn eigen weg te gaan. Mijn hart slaat regelmatig op hol en ik ervaar angst en stress.

 

Gealarmeerde hoofd

‘Practice what you preach’ dus… De reacties van mijn gealarmeerde hoofd en lijf lijken veel op de reacties die ik van cliënten en deelnemers hoor, over angst na kanker. De angsten die zij benoemen zijn bijvoorbeeld:

Help, wat moet ik toch met al die  angst?
Help, hoe pak ik mijn  leven terug?
Ik ben na mijn behandelingen nog steeds zo  vermoeid, zou dat wel overgaan? Is dat normaal?
Het medische traject is afgerond en nu wil ik weer het gewone leven leve n maar dat lukt niet.
Help, ik ben zo bang dat de ziekte terug komt
Help, krijg ik  ooit weer zin  om te vrijen?
Vind mijn partner mij nog  aantrekkelijk  nu mijn lichaam zo veranderd is?
Ga ik wel een partner vinden  nu ik zo veranderd ben?

 

Radical Allowance

Met hen bespreek ik de werking van angst en neem ik ze mee in hoe ze angst meer kunnen toelaten en kunnen transformeren tot vitale energie. ‘Radical allowance’, het toelaten van lastige gevoelens of ervaringen. Woede, verdriet, angst, machteloosheid, emoties die we met ons rationele brein liever kwijt dan rijk zijn.
Ondertussen ben ik mezelf voortdurend aan het begeleiden om mijn angsten op een vriendelijke manier toe te kunnen laten…. En ervaar ik daadwerkelijk de kracht van Radical Allowance en ook dat er moed nodig is.

 

Risicomoedig

Toelaten betekent dat ik de weerstand tegen de gevoelens loslaat. Stop met ertegen vechten. Dat ik me realiseer dat er méér is dan de angst, dat IK meer ben dan angst. En dan is er onmiddellijk meer ruimte om te ademen… In en uit….. Ik merk hoe mijn lichaam begint te ontspannen.

Als vanzelf plopt er op wat ik NU wil doen, wat mijn lichaam nodig heeft om goed voor mezelf te zorgen. Een half uurtje boksen bijvoorbeeld.
Ik voel me ‘risicomoedig’…

Het bericht Practice what you preach verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/angst/practice-what-you-preach-en-eet-een-appel/feed/ 0
Waar is de angst gebleven? https://www.levender.nl/angst/waarisdeangstgebleven/ https://www.levender.nl/angst/waarisdeangstgebleven/#respond Wed, 21 Aug 2019 10:02:21 +0000 https://www.levender.nl/?p=132 Het bericht Waar is de angst gebleven? verscheen eerst op Levender.

]]>

‘Nee…’ hoor ik aan de andere kant van de telefoonlijn…‘Ik kan dat niet voelen. Ik wil dat niet voelen…. wat als ik dat toelaat?’
‘Goeie vraag’, zeg ik. ‘Is er ook nieuwsgierigheid naar het antwoord’?
Zo invoelbaar. Zo begrijpelijk. Alle erkenning van de wereld voor haar Diepe Verlangen. En toch…

Tijdens ons coachgesprek vraag ik haar om te beschrijven hoe de angst voelt… hoe ze de bevrorenheid ervaart. Waar voelt ze het in haar lichaam? Deze vragen nodigen haar uit om met haar aandacht naar de gevoelens en emoties –of afwezigheid daarvan- toe te gaan…. en erbij te blijven… Open en nieuwsgierig, zo goed en zo kwaad als dat gaat….

Ze beschrijft haar angst, de spanning, het gevoel en onmiddellijk hoor ik een diepe ademhaling door de telefoon…. ‘Wat gebeurt er’? vraag ik..

Een stem vol verwondering. ‘Ik weet het niet…het wordt rustiger…. ik zak meer in het bed… ontspanning… De angst is er nog wel maar er is ook rust’..

Bij deze woorden voel ik de ontroering in mijn eigen keel…. Al honderden keren ben ik getuige geweest van de kracht van Toelaten en aanvaarden en toch blijft het iedere keer een wonder…. Radical Allowance.. En dan de verzachting die het brengt…

Uit eigen ervaring weet ik dat er soms meer tijd en meer aandacht nodig is om een moeilijk gevoel aan te raken en toe te laten. (lees er hier meer over) In wezen is het een beweging die tegen al onze instincten ingaat. Maar daarover een volgende keer meer…

Gratis handboek EHBA

Eerste hulp bij angst. 

Het bericht Waar is de angst gebleven? verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/angst/waarisdeangstgebleven/feed/ 0
Met mijn handen in het haar https://www.levender.nl/angst/metmijnhandeninhethaar/ https://www.levender.nl/angst/metmijnhandeninhethaar/#respond Wed, 21 Aug 2019 08:45:31 +0000 https://www.levender.nl/?p=109 Het bericht Met mijn handen in het haar verscheen eerst op Levender.

]]>

Half juli. Nog 2 weken voordat ik op vakantie ga… Zin in, maar ik ben me ook bewust van lichte paniek in mijn lichaam…. 

Al geruime tijd word ik minimaal 5 keer per maand gebeld door mensen (patiënten, partners, kinderen van een zieke ouder) die graag een afspraak willen maken voor een intakegesprek. Doorverwezen door bijvoorbeeld huisarts, oncoloog, fysiotherapeut of bedrijfsarts   

Tot voor kort maakte ik met al die mensen een afspraak. Tijdens de intake hoorde ik hun verhaal en keken we gezamenlijk wat de beste vorm van (psychologische) begeleiding zou kunnen zijn. Vanuit mijn jarenlange expertise en ervaring in de psychosociale oncologie kon ik met velen een begeleidingstraject opstarten.  Als ik het vermoeden had dat er een intensief, langdurig traject nodig was verwees ik door naar een instituut voor psycho-oncologische behandeling 

Helaas is de wachtlijst bij laatstgenoemde instituten zeer lang, soms wel tot zo’n 30 weken. De professionals daar verwijzen nu mensen naar mij om ter overbrugging van die wachttijd een kortdurend begeleidingstraject te doen.  Momenteel word ik meerdere keren per WEEK gebeld… Dit alles leidt ertoe dat mijn agenda steeds net íets te vol is en ik regelmatig met mijn handen in het haar zit. Mijn missie en diepe wens om mensen die met kanker te maken hebben te begeleiden is groot en onverminderd. Tegelijkertijd voel ik frustratie omdat ik niet iedereen die mij benaderd face to face kan zien en begeleiden. Lichte paniek in mijn lichaam, zeker nu het bijna vakantie is. 

Maar gelukkig is er verandering in zicht! Mijn overvolle agenda en mijn missie om mensen met kanker te begeleiden hebben ertoe geleid dat ik –samen met Karin Tibben- geïnspireerd op zoek ben gegaan naar andere vormen van begeleiden. Vanuit deze zoektocht hebben we levender opgericht.  

Vanaf oktober hebben we voor een ieder die te maken heeft gehad met kanker een online begeleidingsprogramma. Dit 3 weekse programma kun je via de online academy zónder wachtlijst volgen, op jouw moment en in je eigen vertrouwde omgeving. Wij geven onze expertise en kennis en ervaring door in deze compacte online training. Wat maakt dat idee me blij. 

Onze eerste korte training heet Mentale Veerkracht na kanker. Over omgaan met heftige emoties, hervinden van vertrouwen in je lichaam. Hierover schrijvend bemerk ik een glimlach rond mijn mond.   

Terwijl ik mijmer draait mijn hand krulletjes in mijn haar. Een diepe uitademing. Ik kan niet Wachten tot het oktober is! Maar nu eerst op Vakantie!!  

Gratis handboek EHBA

Eerste hulp bij angst.

Het bericht Met mijn handen in het haar verscheen eerst op Levender.

]]>
https://www.levender.nl/angst/metmijnhandeninhethaar/feed/ 0