Je kan het leven zien als jezelf, varend in een bootje.

Op jouw bootje bevinden zich onder andere: je talenten, je waarden, je herinneringen, je emoties en gevoelens (angst, verdriet, blijheid, boosheid)

Hoe je bootje te varen na kanker?

 

De bagage op jouw bootje

Na de diagnose en behandeling voor kanker (bij jezelf of bij een dierbare) maken Angst en Onzekerheid deel uit van de bagage op jouw bootje.

 

Niet overboord

Je kan deze gevoelens niet overboord gooien, hoe graag je dat op veel momenten ook zou willen. ‘Ik wil af van mijn angst dat de kanker terugkomt. Ik wil niet meer onzeker zijn over mijn toekomst’. Angst en Onzekerheid zijn er, en ze blijven.

 

Goed nieuws

Het goede nieuws is wel dat je kan regelen op welke plek deze gevoelens zich bevinden in jouw bootje.    Als ze aan het roer staan, het stuur in handen hebben, kunnen ze je bootje kanten op laten varen waar jij niet wilt zijn…

Jij kan leren om te zorgen dat Angst en Onzekerheid áchterin het bootje zitten. Ze zijn er, op gepaste afstand. Jijzelf aan het stuur, varend naar waar jij wil zijn…

 

Het roer overnemen

Er zijn momenten dat angst en onzekerheid je bespringen en het roer overnemen.

  • In de periode van controles bijvoorbeeld.
  • Of als je iets voelt in je lichaam.

Dan zit er niks anders op dan het uithouden met de angst en onzekerheid, voor een bepaalde periode. Wachten tot het over is en een balans vinden tussen ‘je gevoelens toelaten voor een paar minuten’ en ‘afleiding zoeken’.

Stripboeken, chocoladetaart en films kijken als legitieme copingstrategie.  Tijdelijk, dat dan weer wel.

 

  • angstsymptomen na kanker komen voor in het spectrum van een normale reactie tot een aanpassingsstoornis tot een angststoornis volgens de DSM-5. Bron: ‘Psychologische patientenzorg in de oncologie, handboek voor professionals’